tisdag 14 augusti 2012

Recept på billig och god sushi


Det är enkelt att göra sin egen sushi hemma och det behöver inte vara särskilt dyrt heller. Det beror på vilka ingredienser man väljer. Det finns huvudsakligen 3 typer av sushi, nigiri där man formar små ovala bollar av ris och toppar med fisk eller grönsaker, maki som är som en rulltårta ungefär där ris och fyllning är rullat i ett sjögräsark och skurna i runda bitar, och temaki som är sushi som man själv rullar i handen vid matbordet, där man formar sjögräsarket som en strut och fyller med ris och valfri fyllning. I det här receptet visar jag hur man gör nigirisushi, men receptet kan även användas om man vill göra någon av de andra typerna av sushi om man köper sjögräsark/nori som finns i välsorterade mataffärer eller i asiatiska affärer. Jag tänker dock visa hur man kan byta ut en del dyra japanska ingredienser mot vanliga svenska alternativ utan att skära ned på smaken. 

Många tror att man måste använda dyrt japanskt sushiris, men det går faktiskt lika bra att använda vanligt rundkornigt grötris, som man brukar använda till att göra risgrynsgröt. Det är mycket billigare (kostar bara 1/4 av priset för sushiris) och konsistens och smak blir likvärdig som när man använder riktigt sushiris. Jag använde mig av Icas eget grötris och på baksidan av förpackningen finns det faktiskt ett recept på hur man tillagar det för användning till sushi. 

Till ca 25 bitar nigiri-sushi (2-3 personer) behöver du:
2 dl grötris
5 dl vatten
1-2 msk sushivinäger* eller vanlig vinäger blandat med lite vatten och socker.
100-200 g lax eller andra valfia pålägg till din sushi. Jag skriver fler alternativ i receptet längre ner.
wasabi eller pepparrot
ev. inlagd ingefära (gari)**


* Såhär gör du din egen sushivinäger *
1 dl vit balsamvinäger (jag använde garants för den tycker jag är prisvärd och god)
1 msk socker
Blanda vinäger och socker och förvara sushivinägern i en flaska på en mörk och sval plats.

** Det går även att göra egen inlagd ingefära billigt, den måste dock förberedas några timmar innan.
Ett bra recept på detta hittar du här. Risvinäger är en svag vinägersort, så använder du vanlig vinäger istället måste du späda ut den med vatten.


Gör sushi såhär:

- Skölj riset noga i kallt vatten några gånger, tills vattnet inte är grumligt längre. Det tar bort en del av stärkelsen så sushin inte blir för klistrig. Koka riset i vattenmängden enligt receptet i en kastrull ca 25 minuter. 

- Blanda det nykokta riset med sushivinäger. Låt svalna i ca 10 minuter.

- Förbered under tiden själva toppingen. Skiva fisk och grönsaker i tunna skivor.
Fisk: Den vanligaste fisken till sushi är lax och är inte så dyrt. Man kan anväda rå lax utan skinn som har varit fryst minst två dygn och sedan upptinad, eller så kan man använda kallrökt eller gravad lax. Man kan även använda andra fisksorter som man själv tycker om, som tonfisk. Crabsticks funkar också, speciellt bra till maki-sushi.
Grönsaker: Man behöver inte använda fisk över huvud taget tills sushi utan kan göra den helt vegetarisk. Jag brukar göra hälften vegetariska ungefär. Det är gott med avocado, morot, paprika, svamp och gurka. Riven rättika är gott som tillbehör också. Man kan ta det man själv tycker om. 
Övrigt: Tofu eller skivad omelett är också gott på sushi.
- Dags att rulla risbollar! Fukta händerna i kallt vatten och forma små avlånga bollar, ca 3x5 cm. Lägg på valfri topping och servera på en tallrik med ljus japansk soja (ej kinesisk) i en liten skål bredvid. Andra tillbehör är wasabi (kan bytas ut mot finriven pepparrot) och inlagd ingefära. Wasabin kan man lägga en liten klick på sushibiten eller blanda ut i sojan för att få en stark smak. En bit inlagd ingefära brukar man äta mellan varje ny sushityp för att rensa smaklökarna i munnen. Men det är valfritt. Ät sushin med händerna eller pinnar. Drick grönt té eller vatten till. 

Min sushi bestod av 1 morot, 1 avocado och 3 skivor rökt lax. Totalpris för måltiden med alla tillbehör (jag hade bara soja, ingen wasabi eller ingefära) blev ca 15 kronor.

(◍•ᴗ•◍)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar