fredag 5 april 2013

Frukosttips: kokt ägg

Ibland kanske man inte hinner med att göra en ordentlig frukost som är nyttig. Det finns ett enkelt tips för att rädda dagens viktigaste mål: koka 5-6 ägg på en gång när du har lite mer tid, så kan du spara färdigkokta ägg i kylskåpet som bara är att plocka fram och använda när du behöver. Ägg innehåller väldigt mycket näring som kroppen behöver, och det är protein. Ett ägg är billigt jämfört med många andra saker, det kostar ca 2 kronor, och är så nyttigt. Sparar du färdigkokta ägg i kylskåpet håller de sig fräscha i ca 1 vecka. Man kan äta ägg som de är, med en sked och lite salt eller kaviar, eller så kan man skiva ägget över ett knäckebröd, eller så kan man använda det i någon soppa som t ex spenatsoppa eller japansk nudelsoppa.


Gör såhär:
- Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten, så att vattnet täcker äggen.
- Koka upp vattnet och sänk sedan värmen så att äggen får sjuda. 2 min för löskokt ägg, 4-5 minuter för medium och 7-8 minuter för hårdkokt.
- Ta av kastrullen från värmen och spola äggen i kallt vatten ordentligt. Jag brukar låta äggen ligga i kastrullen med kallt vatten en stund. Om man inte kyler ner dom ordentligt blir de svåra att skala.
Klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar