fredag 22 mars 2013

Hälsosam bovetesallad med fetaost och pesto


Bovete är inget sädesslag utan ett nyttigt frö från en ört som är lättsmält, mineralrikt och har en kort koktid. Man kan koka gröt av det (1 del bovete till 3,5 delar vatten som får koka i 10 min under omrörning) eller använda det som ett tillbehör i maten istället för t ex ris. 

Jag valde att göra en sallad med bovete idag. Det blev mycket lyckat. 


Ingredienser (1 portion):

- 0.75 dl bovete
- 1.75 dl vatten
- 2 tsk vit balsamvinäger
- 1/4 - 1/3 buljongtärning

- 1/2 grön paprika

- 1/4 gul lök
- 1 blad crisp sallad
- 1/3 - 1/2 fetaost
- 2 tsk pesto

Gör såhär:

Häll först kokande vatten över bovetet, häll sedan bort vattnet och skölj i kallt vatten. Det här gör man alltid med bovete för att få bort rester av ett ämne som kan vara skadligt för ögonens slemhinna i för stora, regelbundna doser. Tillsätt sedan 1.75 dl vatten, vinäger och biljontärning och koka upp. Låt sedan koka under lock på svag värme i ca 10-15 minuter.
Skär under tiden grönsakerna och fetaosten i skivor. 
När bovetet svalnat något, blanda bovete och grönsaker och lägg upp på en tallrik. Garnera med fetaost och droppa över pesto. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar