måndag 18 februari 2013

Ugnsrostad pumpa med blodpudding


Blodpudding är billigt och en bra källa till järn. Järn är viktigt i kosten, speciellt för kvinnor. Järn ingår i blodets hemoglobin, för transport av syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens alla vävnader och koldioxid den motsatta vägen, samt i många cytokromer för transport av elektroner. Brist på järn kan ge anemi (blodbrist), nedsatt fysisk prestationsförmåga, trötthet, hjärtklappning, andfåddhet etc.

Den här vintern har jag upptäckt en grönsak som är så god och kan varieras på massor av olika sätt. Pumpan! Butternutpumpa ska det vara. Den är god i soppor, pajer eller ugnsrostad, som jag har gjort i det här fallet.

Ingredienser: (2-3 portioner)
- 1 butternutpumpa
- 1 blodpudding
- valfri kall sås (jag tog turkisk yoghurt)
- eventuellt sallad (jag tog bara några basilikablad)

Gör såhär:
Värm ugnen till 200 grader. Dela, kärna ur och skala pumpan. Skär den i kuber, ca 3 cm i diameter. Sprid ut över en plåt och häll på lite olivolja och salta och peppra. Grädda i övre delen av ugnen i ca 20-25 minuter tills de har fått fin färg och är mjuka i mitten.
Värm under tiden en stekpanna och skiva blodpuddingen. Stek ett par minuter i smör eller olja på varje sida. Servera eventuellt med lite turkisk yoghurt och en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar