fredag 12 oktober 2012

Nudelsoppa med smak av Japan


Nudlar är en klassisk studentmat som går att variera i det oändliga. Det finns många olika sorter och tjocklekar, precis som med pasta. Idag har jag använt 'somen' som är tunna nudlar av vete. De är goda i soppor, stekta rätter eller kalla i en sallad. Det är billigt och går snabbt att tillaga. Kombinerat med några goda tillbehör smakar det riktigt gott och lyxigt och inte alls tråkigt.

Det här receptet får smak av vitlök och ingefära och även soja och miso. Miso är en slags pure av sojabönor och innehåller mycket mineraler och protein och ger en buljongliknande smak, eller umami som det också kallas. Miso kan vara svårt att hitta, det säljs mest på asiatiska affärer men ibland även på vanliga mataffärer. Om du inte kan hitta det så går det bra att utesluta det och bara använda kycklingbuljong och soja. När det gäller grönsakerna är det viktigast att du tar några du tycker om som passar ihop. Jag brukar köpa de som är billiga eftersom mataffärerna har erbjudanden på olika grönsaker varje vecka. Morötter och vitkål är nästan alltid billigt och funkar bra i asiatiska maträtter.

Ingredienser (1 portion):
- 70-100 g valfria nudlar (antingen vanliga snabbnudlar, eller någon speciell sort du gillar)
- 1 tsk vegetabilisk olja
- 1 liten hackad vitlöksklyfta
- 1 tsk färsk riven ingefära eller lite ingefärapulver
- Valfria grönsaker, jag använde ca 70 g strimlad vitkål, 1/2 morot och 1 champinjon.
- 3 dl vatten
- 1-2 msk miso
- 2 tsk japansk soja
- ev 1 tsk socker
- 1/2 buljongtärning (t ex kycklingbuljong)
- Proteinkälla, jag använde ett kokt ägg som jag halverade. Det går också bra med t ex lite strimlad skinka, kyckling eller tofu.

Gör såhär:
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek vitlök och ingefära någon minut. Tillsätt de strimlade grönsakerna och stek ytterligare i en minut. Tillsätt sedan vatten, miso, soja, socker och smulad buljongtärning och koka upp och låt det puttra ett par minuter. Under tiden: koka upp 1 liter vatten i en kastrull och tillsätt nudlar och följ anvisningarna på förpackningen. Mina somen-nudlar kokade i 2 minuter, sedan silade jag dom och spolade i kallt vatten en stund och lät sedan allt vatten rinna av. Lägg sedan nudlarna i en skål, fyll på med den varma grönsakssoppan och toppa med ett halverat ägg. Klart på mindre än 10 minuter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar