söndag 14 oktober 2012

Snabblagad wok med kyckling


Ibland känner man sig lite lat med matlagningen, särskilt när man bara lagar mat till sig själv. Då vill man laga något som är enkelt och snabbt men ändå gott och näringsrikt. I förrgår lagade jag en nudelsoppa med några grönsaker och jag hade kvar det mesta av grönsakerna så jag återanvände en del av dom till dagens lunch. Jag la också till en del andra för att variera mig, det är viktigt att äta en varierad kost och inte bara äta samma saker hela tiden, eftersom olika grönsaker innehåller olika vitaminer och mineraler.

En sak som är smart när man inte har så mycket tid är att köpa en färdiggrillad kycklingdel från deli-avdelningen i mataffären. Jag köpte en sweet chili-marinerad kycklingklubba för 12 kr på Ica Maxi som var väldigt god. Det jag gör med den är att ta av skinnet och bryta loss köttet från benen så det blir lagom stora bitar som är lätta att äta. Sedan är det bara att tillsätta det i woken mot slutet så det blir genomvarmt.

Ingredienser (1 portion):
- 1 portion ris
- 1 färdiggrillad kycklingklubba, fördelad i munsbitar
- 1/2 morot
- 1/2 lök
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1/4 zucchini
- 1,5 dl strimlad vitkål
- 1/2 msk olja

Sås:
- 1 msk japansk soja
- ev. 1/2 tsk sambal oelek
- 1/2 tsk honung eller socker
- 1 tsk vinäger (t ex vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger)

Gör såhär:
Koka ris. Jag använde mig av jasminris, men andra sorter går också bra.
Strimla grönsakerna. Börja med att steka lök, morot och vitlök. Tillsätt sedan vitkål och slutligen zucchini. Stek ett par minuter och tillsätt såsen. Smaka av med lite salt om det behövs. Tillsätt den finfördelade kycklingen och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt ris.

1 kommentar: